Nihilizmi çökerten Ağ Teorisi
Dünyadaki kum taneleri mi fazla yoksa evrendeki yıldızlar mı? (Noldu bu girişi daha önce bir yazıda yapmıştım değil mi ama bu sefer konu farklı.) Evrendeki yıldızlar yaklaşık 10 üzeri 6 katı falan daha fazla. Evrendeki her yıldızın bizim güneşimiz gibi bir sistemi olsa ve yaklaşık on gezegeni olsa çok büyük ihtimalle başka hayatlar da var demektir. Bu kadar büyük evrende insan yaşamının ne değeri var ki diye düşünüyor insan.
Peki geçmişten diyelim ki 1780 yılından mesela kaç kişi tanıyorsunuz biliyorsunuz. 15-20 kişi sayabilir misiniz? Biz de bir gün öleceğiz bizi de böyle hatirlamayacaklar o zaman ne önemi var ki yaptıklarımızın yaşadıklarımızın diye düşünüyorsunuz şuan değil mi?
Hayatımız boyunca kaç insanla tanışırız etkileşime gireriz? Ortalama bir insan için düşünelim. Yaklaşık 1000 diyelim. Yani biz bu bin kişiyle pozitif veya negatif farketmez bir şekilde etkileşime giriyoruz ve bir şekilde onların hayatını etkiliyoruz. O bin kişinin de etkileşime girdiği başka bir bin kişi var desek etti mi sana yüz bin. Onların hepsi de biner kişi ile etkileşime girse bir milyar etti. Sonuç olarak demek istediğim şu ki bizim yaptığımız her şey domino taşı gibi dünyadaki neredeyse herkesi etkiliyor ve insanlar bir ağ gibi birbirine bağlı. Hayatı olabildiğince erdemli ve olabildiğince iyi yaşamalıyız ve yaptığımız en ufak şeyin bile bir anlamı var. İnsanlığın genel tarihinde bir kişi çok bir şey ifade etmeyebilir ama bu ağ teorisi ile milyarlarca kişiyi etkilediğimizi düşünürsek her şeyin bir anlamı var.